Sos boloński z cielęciną (dla dzieci)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
92.2 kcal /
385.2 kJ
Kalorie
6.2 gBiałko
5.3 gWęglowodany
5.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 130 g cielęciny pokrojonej na ok. 2 cm kawałki, lekko zmrożonej (patrz wskazówka)
  • 4 pomidory śliwkowe (ok. 400g), obrane, bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 30 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • ½ – 1
  • ząbek czosnku
  • 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 1 szczypta tymianku, suszonego
  • 1 szczypta cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cielęcinę, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, rozdrobnić10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć seler, czosnek i marchewkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, dusić4 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać rozdrobnioną cielęcinę i tymianek, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  6. Dodać rozdrobnione pomidory i cukier, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  7. Sos boloński z cielęciną podawać na ciepło jako dodatek do makaronu lub przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.
Przewijanie do góry