Sos cumberland
401 kcal /
1678 kJKalorie
1678 kJKalorie
4.4 gBiałko
145.3 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200 g żurawiny do mięs i innych potraw, pasteryzowanej (ze słoika)
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 25 g chrzanu, tartego ze słoika
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 30 g czerwonego wina wytrawnego
- 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
- 15 – 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 2 – 3 szczypty soli
- 1 – 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
- 1 – 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 10. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać skórkę pomarańczową, rozdrobnić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać żurawinę, dżem, chrzan, musztardę, wino, pieprz, sok z cytryny, sól, paprykę ostrą i słodką, wymieszać5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Wymieszać10 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Sos przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. Sos cumberland podawać jako dodatek do pasztetów, wędlin i serów.
