Sos cumberland

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
401 kcal /
1678 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
145.3 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • skórka z 1 cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 200 g żurawiny do mięs i innych potraw, pasteryzowanej (ze słoika)
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 25 g chrzanu, tartego ze słoika
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 30 g czerwonego wina wytrawnego
  • 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • 15 – 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 1 – 2 szczypty papryki ostrej, mielonej
  • 1 – 2 szczypty papryki słodkiej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić10 s/obr. 10. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać skórkę pomarańczową, rozdrobnić5 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać żurawinę, dżem, chrzan, musztardę, wino, pieprz, sok z cytryny, sól, paprykę ostrą i słodką, wymieszać5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Założyć motylek.Wymieszać10 s/obr. 4.Zdjąć motylek.Sos przełożyć do słoików i przechowywać w lodówce. Sos cumberland podawać jako dodatek do pasztetów, wędlin i serów.
Przewijanie do góry