Sos czekoladowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
240.5 kcal /
1006.4 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
61.6 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g cukru
  • ½
  • laski wanilii pokrojonej na kawałki
  • 250 g wody
  • 1 szczypta soli
  • 100 g kakao naturalnego, niesłodzonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać laskę wanilii, rozdrobnić25 s/obr. 10.
  2. Dodać wodę i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać9 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać kakao, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować kolejne4 min/120°C/obr. 4. Przelać do butelki lub małej karafki. Sos czekoladowy podawać na zimno lub na ciepło.
Przewijanie do góry