Sos czekoladowy
240.5 kcal /
1006.4 kJKalorie
1006.4 kJKalorie
3.9 gBiałko
61.6 gWęglowodany
2.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g cukru
- ½
- laski wanilii pokrojonej na kawałki
- 250 g wody
- 1 szczypta soli
- 100 g kakao naturalnego, niesłodzonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać laskę wanilii, rozdrobnić25 s/obr. 10.
- Dodać wodę i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać9 min/120°C/obr. 2.
- Dodać kakao, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować kolejne4 min/120°C/obr. 4. Przelać do butelki lub małej karafki. Sos czekoladowy podawać na zimno lub na ciepło.
