Sos do potraw z grilla

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
585.3 kcal /
2449 kJ
Kalorie
3.9 gBiałko
10.3 gWęglowodany
62.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 600 g oleju w temp. pokojowej
  • 1 jajko w temp. pokojowej
  • 50 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g miodu
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 łyżeczki bazylii, suszonej
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 50 g musztardy Dijon

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej słonecznik. Odważony słonecznik uprażyć na kuchence na suchej, rozgrzanej patelni, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać jabłka, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dzbanek, odważyć do niego olej, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wbić jajko, dodać sok z cytryny, miód, sól, bazylię, musztardę francuską i musztardę Dijon, wymieszać1 min 30 s/obr. 4, w tym czasie powoli wlewać odmierzony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję.
  6. Dodać jabłka z czosnkiem i uprażony słonecznik, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 4. Sos podawać jako dodatek do potraw z grilla.
Przewijanie do góry