Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami
31.8 kcal /
132.9 kJKalorie
132.9 kJKalorie
0.6 gBiałko
7.1 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 – 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 120 ggruszki bardzo dojrzałej, miękkiej, pokrojonej na kawałki
- 20 g chrzanu, tartego ze słoika
- 40 g borówek np. leśnych, brusznicy, do mięs, ze słoika
- 20 – 30 g czerwonego wina, wytrawnego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić15 s/obr. 10. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać gruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać chrzan, borówki, wino, sok z cytryny i imbir, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
- Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami podawać jako dodatek do mięs, wędlin i serów.
