Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
31.8 kcal /
132.9 kJ
Kalorie
0.6 gBiałko
7.1 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 10 – 15 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 120 ggruszki bardzo dojrzałej, miękkiej, pokrojonej na kawałki
  • 20 g chrzanu, tartego ze słoika
  • 40 g borówek np. leśnych, brusznicy, do mięs, ze słoika
  • 20 – 30 g czerwonego wina, wytrawnego
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić15 s/obr. 10. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać gruszkę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  3. Dodać chrzan, borówki, wino, sok z cytryny i imbir, wymieszać10 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 10 min.
  4. Sos gruszkowy z chrzanem i borówkami podawać jako dodatek do mięs, wędlin i serów.
Przewijanie do góry