Sos jogurtowy
105.1 kcal /
439.7 kJKalorie
439.7 kJKalorie
1.3 gBiałko
4.3 gWęglowodany
9.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy np. miodowej
- 50 g oleju słonecznikowego
- 1 ½
- łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki miodu
- 50 g soku jabłkowego innego soku owocowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać jogurt, dodać musztardę, olej, sok z cytryny, miód, sok jabłkowy, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 5. Sos jogurtowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce.