Sos majonezowy z chimichurri
4039 kJ /
964 kcalKalorie
964 kcalKalorie
6.3 gBiałko
19 gWęglowodany
100 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 50 g natki pietruszki (1 duży pęczek)
- 30 g kolendry, świeżej (1 pęczek)
- 80 g cebuli szalotki, pokrojonej w ćwiartki
- 15 g czerwonego octu winnego
- 60 g oliwy z oliwek
- 50 g majonezu, wykonanego w TM
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, natkę pietruszki, kolendrę, cebulę szalotkę i dodać ocet, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Ponownie rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, majonez, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3.5.
- Podawać jako dodatek do burgerów i dań z grilla.