Sos Mojo Amarillo
282 kcal /
1177 kJKalorie
1177 kJKalorie
2 gBiałko
9 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g papryki żółtej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w ćwiartki
- 1 cytryna ekologiczna
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 30 g soku pomarańczowego
- 10 g octu sherry
- 100 g oliwy z oliwek
- 30 g bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej paprykę. Paprykę ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze skórą do góry, piec 20 min (220°C). Paprykę wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 min do ostudzenia. W tym czasie z cytryny zetrzeć skórkę (bez białych błonek) i wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać upieczoną paprykę, 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny, 35 g soku z cytryny, sok pomarańczowy, ocet, oliwę, bułkę tartą, sól i pieprz, rozdrobnić20 s/obr. 6.5.
- Sos Mojo Amarillo podawać jako dodatek do dań głównych (patrz wskazówka).
