Sos paprykowy z salami
222 kcal /
926 kJKalorie
926 kJKalorie
6 gBiałko
10 gWęglowodany
17 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 600 g papryki (czerwonej, zielonej, żółtej), bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 100 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ¾ – 1
- łyżeczka soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ – ¾
- łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 szczypta cukru
- 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
- 80 g salami pokrojonego w 1 cm paski
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, gotować5 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie przełożyć ok. ¼ papryki do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ocet, sól, pieprz, słodką paprykę i cukier, gotować6 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać odłożoną paprykę i salami, gotować2 min/100°C//obr. 1.
- Sos paprykowy z salami podawać z ulubionym makaronem.