Sos paprykowy z salami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
222 kcal /
926 kJ
Kalorie
6 gBiałko
10 gWęglowodany
17 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 600 g papryki (czerwonej, zielonej, żółtej), bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½ – ¾
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 szczypta cukru
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g crème fraîche, min. 30% tłuszczu
  • 80 g salami pokrojonego w 1 cm paski

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i chili, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać paprykę, gotować5 min/100°C//obr. 1. Ostrożnie przełożyć ok. ¼ papryki do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego dodać koncentrat pomidorowy, gotować2 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ocet, sól, pieprz, słodką paprykę i cukier, gotować6 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
  7. Dodać odłożoną paprykę i salami, gotować2 min/100°C//obr. 1.
  8. Sos paprykowy z salami podawać z ulubionym makaronem.
Przewijanie do góry