Sos pomidorowy Aurora
2641.9 kJ /
631 kcalKalorie
631 kcalKalorie
6.7 gBiałko
36 gWęglowodany
52 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g masła, pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 500 g wody (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać mąkę, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, podgrzewać6-7 min/90°C/obr. 4. Sos przelać do sosjerki.
- Sos Aurora podawać na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
