Sos pomidorowy z mięsem (ragù)
185 kcal /
774 kJKalorie
774 kJKalorie
11 gBiałko
4 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g warzyw, mieszanych np. selera, marchewki, cebuli, pokrojonych na kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 1600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
- 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 200 g czerwonego wina
- 200 g białego wina
- 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki soli
- 1 – 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 – 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wołowinę i kiełbasę, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wino i koncentrat pomidorowy, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać zmiksowane pomidory, sól i pieprz, gotować40 min/100°C//obr. .
- Dodać bazylię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze15 min/120°C//obr. . Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
- Sos pomidorowy z mięsem (ragù) podawać z makaronem.