Sos pomidorowy z mięsem (ragù)

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
185 kcal /
774 kJ
Kalorie
11 gBiałko
4 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g warzyw, mieszanych np. selera, marchewki, cebuli, pokrojonych na kawałki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 1600 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego podzielonego na kawałki
  • 1000 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 200 g czerwonego wina
  • 200 g białego wina
  • 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki soli
  • 1 – 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 – 4 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, zmiksować30 s/obr. 10. Przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wołowinę i kiełbasę, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać wino i koncentrat pomidorowy, dusić bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1.
  5. Dodać zmiksowane pomidory, sól i pieprz, gotować40 min/100°C//obr. .
  6. Dodać bazylię, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze15 min/120°C//obr. . Przelać do hermetycznych pojemników, ostudzić i zamrozić (patrz wskazówka).
  7. Sos pomidorowy z mięsem (ragù) podawać z makaronem.
Przewijanie do góry