Sos pomidorowy; Sos śmietanowy z boczkiem (do makaronu)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
695.3 kcal /
2909 kJ
Kalorie
21.4 gBiałko
62.9 gWęglowodany
40.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos pomidorowy: 80
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g sera, twardego np. Gruyère, Pecorino, Provolone, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 80 g selera naciowego pokrojonego na kawałki
  • 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 800 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 800 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 10 – 12 liści bazylii, świeżych
  • 1 łyżka bazylii, suszonej
  • 1 łyżka oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • Sos śmietanowy z boczkiem: 80
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 3 – 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g masła
  • 250 – 300 g kostek boczku
  • 250 – 300 g wędzonego boczku pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 g wody
  • 2 – 3 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 opakowanie makaronu, suchego (400-500g)
  • 4 łyżeczki mąki pszennej (patrz wariant)
  • liście bazylii, świeże do dekoracji
  • natka pietruszki, świeża, tylko liście posiekane, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, seler, marchewkę, czosnek i chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, bazylię, oregano, sól, pieprz, cukier i koncentrat bulionu warzywnego. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i odparowywać, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie przygotować sos śmietanowy z boczkiem.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę, natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać masło i boczek, dusić3 min/120°C//obr. 0.5.
  6. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, wodę, gałkę muszkatołową i pieprz, gotować15 min/95°C//obr. 2. W tym czasie na kuchence, w garnku ugotować makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do naczynia do serwowania. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przelać sos pomidorowy do drugiego naczynia do serwowania, odstawić. Do miseczki przełożyć 5-6 łyżek sosu śmietanowego z boczkiem, dodać mąkę, dokładnie wymieszać.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać sos wymieszany z mąką i 60 g rozdrobnionego parmezanu, gotować3-5 min/100°C//obr. 2. Przełożyć do trzeciego naczynia do serwowania. Makaron podawać z sosem pomidorowym lub sosem śmietanowym z boczkiem, udekorowany pozostałym rozdrobnionym parmezanem, bazylią i natką pietruszki bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry