Sos ranczerski

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
385.2 kcal /
1611.6 kJ
Kalorie
1.5 gBiałko
3.4 gWęglowodany
40.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego
  • 250 g majonezu
  • 120 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki białego octu winnego
  • 1 kropla sosu Tabasco®
  • 50 – 100 g maślanki do uzyskania pożądanej konsystencji (patrz wskazówka)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, natkę pietruszki i czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  2. Dodać szczypiorek, majonez, śmietanę, sos Worcestershire, pieprz, sól, paprykę, ocet i sos Tabasco®, wymieszać40 s/obr. 3.
  3. Dodać maślankę, wymieszać20 s/obr. 3. Przelać do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 2 godz. Sos ranczerski podawać jako dodatek do sałatek lub do grillowanych mięs.
Przewijanie do góry