Sos soubise
112.3 kcal /
471 kJKalorie
471 kJKalorie
1.3 gBiałko
6.7 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g oleju
- 300 g cebuli pokrojonej w piórka
- 30 g masła
- 300 g bulionu drobiowego, płynnego
- 20 g śmietany, 18% tłuszczu
- 30 g mąki pszennej
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać olej, dodać cebulę, rumienić Wysokie Temp. . Zdjąć pokrywę naczynia miksującego, aby temperatura wewnątrz naczynia spadła, nałożyć ponownie pokrywę naczynia miksującego, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, rozdrobnić6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, gotować3 min/100°C/obr. 1.5.
- Dodać bulion drobiowy, uruchomić Miksowanie /30 s.
- Dodać śmietanę, mąkę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, uruchomić Zagęszczanie/100°C. Sosu soubise użyć do wybranych potraw.