Sos szczawiowy
154 kcal /
648 kJKalorie
648 kJKalorie
1.5 gBiałko
3.5 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 100 g szczawiu, konserwowego
- 20 g białego wina, wytrawnego
- 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 – 2 szczypty soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić bez założonej miarki5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać szczaw i wino, podgrzewać10 min/90°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, sól i pieprz, podgrzewać bez założonej miarki5 min/90°C/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować30 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.Sos szczawiowy podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do mięs lub ryb gotowanych na parze.
