Sos warzywny z masłem orzechowym

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
432.3 kcal /
1808.5 kJ
Kalorie
15.8 gBiałko
46.3 gWęglowodany
21.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 500 g warzyw, mieszanych twardych, np. brokułu, kalafiora, marchewki, korzenia selera, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 50 g wody
  • 10 g cukru
  • 20 g sosu sojowego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 250 – 300 g warzyw, mieszanych liściastych cebulowych, np. szpinaku, kapusty, kapusty włoskiej, cebuli, pokrojonych na 3-5 cm kawałki
  • 100 g masła orzechowego
  • 10 g oleju sezamowego
  • 10 g oleju

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać twarde warzywa, wodę, cukier, sos sojowy, sól i pieprz, dusić7 min/120°C//obr. .
  3. Dodać liściaste warzywa, masło orzechowe i olej sezamowy. Przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. . Sos warzywny z masłem orzechowym podawać np. z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Przewijanie do góry