Sos warzywny z masłem orzechowym
432.3 kcal /
1808.5 kJKalorie
1808.5 kJKalorie
15.8 gBiałko
46.3 gWęglowodany
21.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 500 g warzyw, mieszanych twardych, np. brokułu, kalafiora, marchewki, korzenia selera, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
- 50 g wody
- 10 g cukru
- 20 g sosu sojowego
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 – 300 g warzyw, mieszanych liściastych cebulowych, np. szpinaku, kapusty, kapusty włoskiej, cebuli, pokrojonych na 3-5 cm kawałki
- 100 g masła orzechowego
- 10 g oleju sezamowego
- 10 g oleju
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać twarde warzywa, wodę, cukier, sos sojowy, sól i pieprz, dusić7 min/120°C//obr. .
- Dodać liściaste warzywa, masło orzechowe i olej sezamowy. Przemieszać kopystką, dusić5 min/120°C//obr. . Sos warzywny z masłem orzechowym podawać np. z ryżem, makaronem lub pieczywem.