Zupa ryżowa (dla dzieci)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
169 kcal /
708.5 kJ
Kalorie
2 gBiałko
23.6 gWęglowodany
7.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 kawałek skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (ok. 2 x 2 cm)
  • 500 g wody
  • 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
  • 60 g ryżu białego, krótkoziarnistego np. arborio
  • ¼
  • łyżeczki kurkumy, mielonej (opcjonalnie)
  • 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, zmiksować3 s/obr. 7.
  2. Dodać wodę, liść laurowy, ryż i kurkumę, gotować15 min/100°C/obr. . Liść laurowy ostrożnie wyjąć, wyrzucić.
  3. Zupę ryżową podawać na ciepło polaną oliwą lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika, ostudzić i odstawić do zamrażalnika.
Przewijanie do góry