Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
408 kcal /
1708 kJKalorie
1708 kJKalorie
38 gBiałko
55 gWęglowodany
3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Marynata: 20
- g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sosu sojowego
- 50 g miodu
- 1 – 2 łyżeczki oleju sezamowego (5-10g), do smaku
- 25 g sosu barbecue
- 25 g sosu barbecue, hoisin
- 1 szczypta pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem: 800
- g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 400 g czerwonej papryki (ok. 2 szt.), pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- ½
- łyżeczki soli
- 300 g białego ryżu długoziarnistego
- 1000 g wody
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (20g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, dodać sos sojowy, miód, olej sezamowy, sos barbecue i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 6. Przełożyć marynatę do innego naczynia, odstawić.
- Włożyć kurczaka do marynaty, wymieszać tak, aby marynata w całości pokryła kurczaka, odstawić do lodówki na minimum 15 min.
- Nabić kostki kurczaka, na przemian z paprykami, na patyczki do szaszłyków (ok. 18 cm długości) i ułożyć souvlaki w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy. Do naczynia miksującego wlać pozostałą marynatę, dodać koncentrat bulionu warzywnego i sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie zalać ryż wodą. Wymieszać kopystką tak, aby zamoczyć cały ryż. Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, przełożyć ryż na półmisek i przykryć w celu utrzymania ciepła. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g płynu z gotowania, dodać skrobię kukurydzianą, nałożyć ponownie przystawkę Varoma, gotować na parze5 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przyprawić do smaku. Souvlaki z kurczaka i papryki ułożyć na ryżu, polać sosem, podawać na gorąco.