Sól cytrusowa
592 kJ /
142 kcalKalorie
142 kcalKalorie
4.8 gBiałko
2.5 gWęglowodany
12.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 cytryny, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 30g)
- 2 pomarańcze, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 60g)
- 2 mandarynki, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 30g)
- 2 limonki, ekologiczne, tylko skórka, bez białych błonek (ok. 15g)
- 8 łyżek soligruboziarnistej
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 90°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z cytryny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zemleć10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z pomarańczy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z mandarynek, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z mandarynek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć skórkę z limonek, zmielić10 s/obr. 10. Skórkę z limonek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmielić10 s/obr. 10. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc pas, odstawić.
- Piec 15 min (90°C). Wyjąć i ostudzić, każdą cytrusową skórkę wymieszać z 2 łyżkami soli. Przechowywać w szczelnie zamykanych słoikach, dodawać do wybranych potraw.