Spaetzli – szwajcarskie kluski kładzione
368.8 kcal /
1543.2 kJKalorie
1543.2 kJKalorie
11.6 gBiałko
55.1 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 250 g liści szpinaku baby, świeżych
- 4 jajka
- 550 g mąki pszennej
- 200 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania spaetzli
- 100 g serka kremowego śmietankowego
- 3 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania spaetzli
- 1 ½
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić1 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 125 g szpinaku, gotować2 min/100°C/obr. 1.
- Dodać pozostałe 125 g szpinaku, gotować4 min/100°C/obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 20 min. do ostygnięcia.
- Dodać jajka, mąkę, wodę, serek kremowy, sól, gałkę muszkatołową i pieprz, wymieszać1 min/obr. 6. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 min.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Drewnianą deskę do krojenia zmoczyć pod bieżącą wodą, umieścić na niej część ciasta. Następnie w energiczny sposób włożyć do wrzącej wody deskę z ciastem i natychmiast wyciągnąć. Tak zahartowane ciasto rozciągnąć na desce przy pomocy kopystki, następnie kopystką odkrajać je w poprzek w taki sposób, aby przypominało długie, cienkie nitki. Odkrajane kawałki ciasta bezpośrednio wrzucać do gotującej się wody. Niewielkie porcje gotować ok. 3-4 min, następnie wyjmować z wody łyżką cedzakową i przekładać do dolnej części przystawki Varoma. Brzeg deski zanurzyć we wrzątku, ponownie rozciągnąć ciasto i odkrajać je przy pomocy kopystki. Czynność powtarzać aż do skończenia ciasta. Spaetzli – szwajcarskie kluski kładzione podawać na ciepło.
