Spaghetti aglio e olio
629.4 kcal /
2633.5 kJKalorie
2633.5 kJKalorie
13.9 gBiałko
78 gWęglowodany
28.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½ – 1
- pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 6 – 8 liści bazylii, świeżej
- 1 – 2 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 2 – 4 ząbki czosnku (patrz wskazówka)
- 100 – 120 g oliwy z oliwek dobrej jakości
- 2 łyżeczki soli
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1200 g wody
- 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- ser parmezan, tarty ilość do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, bazylię i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną papryczkę z pietruszką i bazylią, ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i pozostałe 80-100 g oliwy, wymieszać20 s/obr. 3. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać pozostałe 1,5 łyżeczki soli i makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, przełożyć na talerze, dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać kopystką. Spaghetti aglio e olio podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane tartym parmezanem.
