Spaghetti aglio e olio

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
629.4 kcal /
2633.5 kJ
Kalorie
13.9 gBiałko
78 gWęglowodany
28.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • ½ – 1
  • pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 6 – 8 liści bazylii, świeżej
  • 1 – 2 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
  • 2 – 4 ząbki czosnku (patrz wskazówka)
  • 100 – 120 g oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1200 g wody
  • 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • ser parmezan, tarty ilość do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć papryczkę chili, bazylię i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać rozdrobnioną papryczkę z pietruszką i bazylią, ½ łyżeczki soli, sok z cytryny i pozostałe 80-100 g oliwy, wymieszać20 s/obr. 3. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować12 min/100°C/obr. 1.
  5. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać pozostałe 1,5 łyżeczki soli i makaron, gotować bez założonej miarkizgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, przełożyć na talerze, dodać przygotowany wcześniej sos, wymieszać kopystką. Spaghetti aglio e olio podawać bezpośrednio po przygotowaniu posypane tartym parmezanem.
Przewijanie do góry