Spaghetti alla carbonara

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
716.8 kcal /
2999 kJ
Kalorie
24.2 gBiałko
63.5 gWęglowodany
42.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 30 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
  • (opcjonalnie)
  • 150 g wędzonego wieprzowego podgardla (guanciale) pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • woda dogotowania makaronu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć guanciale, dodać oliwę, dusić6 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia do serwowania potrawy, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć rozdrobnione sery, dodać jajko, żółtka, pieprz i 1 szczyptę soli, podgrzewać15 min/65°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać odważony wcześniej makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu do momentu, aż makaron będzie al dente. Odłożyć 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu (patrz wskazówka), następnie makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do naczynia do serwowania z duszonym guanciale. Zawartość naczynia miksującego natychmiast przełożyć do naczynia z makaronem, dodać zachowaną wodę z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać kopystką. Spaghetti alla carbonara podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry