Spaghetti alla carbonara
716.8 kcal /
2999 kJKalorie
2999 kJKalorie
24.2 gBiałko
63.5 gWęglowodany
42.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 30 g sera pecorino pokrojonego na 3 cm kawałki
- (opcjonalnie)
- 150 g wędzonego wieprzowego podgardla (guanciale) pokrojonego w 1 cm kostkę
- 15 g oliwy z oliwek
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
- woda dogotowania makaronu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć parmezan i pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć guanciale, dodać oliwę, dusić6 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do naczynia do serwowania potrawy, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć rozdrobnione sery, dodać jajko, żółtka, pieprz i 1 szczyptę soli, podgrzewać15 min/65°C/obr. 2. W tym czasie na kuchence, w dużym garnku zagotować osoloną wodę, dodać odważony wcześniej makaron. Gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu do momentu, aż makaron będzie al dente. Odłożyć 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu (patrz wskazówka), następnie makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do naczynia do serwowania z duszonym guanciale. Zawartość naczynia miksującego natychmiast przełożyć do naczynia z makaronem, dodać zachowaną wodę z gotowania makaronu i dokładnie wymieszać kopystką. Spaghetti alla carbonara podawać bezpośrednio po przygotowaniu.