Zupa selerowa aksamitna

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
172.4 kcal /
721.2 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
16.5 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 20 g masła
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 800 g wody
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 jajko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć seler, rozdrobnić7 s/obr. 5.
  2. Dodać masło, mąkę kukurydzianą, bulion warzywny, sól, pieprz, paprykę, dolać 300 g wody, gotować7 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać śmietanę, gałkę muszkatołową i 500 g wody, gotować7 min/100°C/obr. 3.
  4. Dodać jajko, wymieszać20 s/obr. 6. Zupę selerową podawać na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry