Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym (TM6)
195 kcal /
815.9 kJKalorie
815.9 kJKalorie
3.9 gBiałko
18.4 gWęglowodany
12.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 600 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 5 gałązek natki pietruszki, świeżej tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 50 g zielonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 4 cm kawałki
- 100 g bakłażana pokrojonego na 3 cm kawałki
- 15 ggrzybów, suszonych
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- 200 g przecieru pomidorowego, typu passata (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej cukinię, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować cukinię do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, uruchomić Spiralizowanie , delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałą cukinią. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, natkę pietruszki, czerwoną paprykę, zieloną paprykę, bakłażan, grzyby i czosnek, dodać oliwę, sól, pieprz i wędzoną paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 5, następnie dusić10 min/120°C//obr. .
- Dodać przecier pomidorowy, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać spiralizowaną cukinię, wymieszać kopystką, pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na ok. 2 min, aby cukinia zmiękła. Spaghetti z cukinii z warzywnym sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane natką pietruszki.