Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami
617.5 kcal /
2583.7 kJKalorie
2583.7 kJKalorie
21.1 gBiałko
82 gWęglowodany
22.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na kawałki
- 100 g sera żółtego np. ementalera, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 100 g seragruyère pokrojonego na 2 cm kawałki
- 130 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 12 rzodkiewek (ok. 2 pęczki), pokrojonych w ćwiartki, z liśćmi pokrojonymi w 5 mm paski (łącznie ok. 240g)
- 1 ząbek czosnku
- 50 g oliwy z oliwek
- 50 g oleju
- 800 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 150 g strączków młodego, zielonegogroszku
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego świeżego
- 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti o czasiegotowania 7-9 min, przełamanego na pół
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek niedźwiedzi i ser, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, 4 rzodkiewki, pokrojone w ćwiartki, z liśćmi pokrojonymi w 5 mm paski (łącznie ok. 80 g) i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Dodać wodę i sól, gotować8 min/100°C//obr. .
- Dodać groszek i makaron, gotować bez założonej miarki4 min/100°C//obr. . Przemieszać kopystką, gotować kolejne5 min/100°C//obr. . Ponownie przemieszać kopystką. Założyć miarkę, pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min.
- Do naczynia miksującego dodać połowę rozdrobnionego czosnku niedźwiedziego z serem, wymieszać kopystką. Przełożyć na talerze, posypać pozostałym rozdrobnionym serem z czosnkiem niedźwiedzim. Każdą porcję udekorować 2 rzodkiewkami, pokrojonymi w ćwiartki, z liśćmi pokrojonymi w 5 mm paski (łącznie ok. 160 g). Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.