Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
617.5 kcal /
2583.7 kJ
Kalorie
21.1 gBiałko
82 gWęglowodany
22.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g liści czosnku niedźwiedziego, świeżych pokrojonych na kawałki
  • 100 g sera żółtego np. ementalera, pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 100 g seragruyère pokrojonego na 2 cm kawałki
  • 130 g cebuli dymki ze szczypiorem, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 12 rzodkiewek (ok. 2 pęczki), pokrojonych w ćwiartki, z liśćmi pokrojonymi w 5 mm paski (łącznie ok. 240g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 50 g oleju
  • 800 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 150 g strączków młodego, zielonegogroszku
  • 150 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego świeżego
  • 400 g makaronu, suchego, typu spaghetti o czasiegotowania 7-9 min, przełamanego na pół

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek niedźwiedzi i ser, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, 4 rzodkiewki, pokrojone w ćwiartki, z liśćmi pokrojonymi w 5 mm paski (łącznie ok. 80 g) i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C//obr. 1.
  3. Dodać wodę i sól, gotować8 min/100°C//obr. .
  4. Dodać groszek i makaron, gotować bez założonej miarki4 min/100°C//obr. . Przemieszać kopystką, gotować kolejne5 min/100°C//obr. . Ponownie przemieszać kopystką. Założyć miarkę, pozostawić w zamkniętym naczyniu miksującym na 5 min.
  5. Do naczynia miksującego dodać połowę rozdrobnionego czosnku niedźwiedziego z serem, wymieszać kopystką. Przełożyć na talerze, posypać pozostałym rozdrobnionym serem z czosnkiem niedźwiedzim. Każdą porcję udekorować 2 rzodkiewkami, pokrojonymi w ćwiartki, z liśćmi pokrojonymi w 5 mm paski (łącznie ok. 160 g). Spaghetti z czosnkiem niedźwiedzim i rzodkiewkami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry