Spaghetti z kurczakiem i szparagami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
525.5 kcal /
2198.7 kJ
Kalorie
27.2 gBiałko
57.3 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g zielonych szparagów bez twardych końcówek
  • 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 180 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 80 g serka śmietankowego kremowego
  • 40 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 1 – 2 szczypty chili, mielonego
  • 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 3 łyżeczki soli
  • 1500 g wody
  • 250 g makaronu, suchego, typu spaghetti
  • 35 g oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g liści szpinaku, świeżych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szparagi. Główki szparagów odciąć, ułożyć na wkładzie Varomy, odstawić. Łodygi pokroić na 3 cm kawałki, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić5 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kurczaka, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć serek, pomidory, dodać chili, sok z cytryny i sól, zmiksować8 s/obr. 7. Powstałą marynatę przelać do miski z kurczakiem, dokładnie wymieszać, następnie kawałki kurczaka zawinąć razem w folię spożywczą tworząc paczuszkę. Ułożyć paczuszkę w dolnej części przystawki Varoma uważając, aby wszystkie otwory nie zostały zakryte.
  5. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Nałożyć przystawkę dolną część przystawki Varoma z kurczakiem, włożyć wkład Varomy z główkami szparagów, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
  6. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego włożyć makaron spaghetti, gotować7 min/100°C//obr. 1. Gdy makaron zmięknie i nie będzie już wystawał ponad pokrywę, nałożyć koszyczek na pokrywę naczynia miksującego. Ugotowany makaron spaghetti przecedzić za pomocą koszyczka, przelać zimną wodą, przełożyć do dużej miski, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać wcześniej pokrojone łodygi szparagów i czosnek, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać szpinak, zmiksować5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie zmiksować5 s/obr. 6. Przełożyć do miski, w której znajduje się makaron. Dodać do miski ugotowanego kurczaka i główki szparagów, dokładnie wymieszać. Spaghetti z kurczakiem i szparagami podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypane rozdrobnionym parmezanem.
Przewijanie do góry