Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
672 kcal /
2811.8 kJ
Kalorie
46.5 gBiałko
70.5 gWęglowodany
22 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Sos pomidorowy: 80
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 600 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
  • 150 g wody
  • Pulpety: 110
  • g sera parmezan pokrojonego na kawałki
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
  • 60 g mleka
  • 50 g bułki tartej
  • ¾
  • łyżeczki oregano, suszonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 jajko
  • Spaghetti: 1 – 2
  • ząbki czosnku
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1200 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 270 g makaronu, suchego, typu spaghetti

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i natkę pietruszki, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, pomidory i wodę, wymieszać7 s//obr. 4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć filety z kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6.
  6. Dodać rozdrobniony parmezan, mleko, bułkę tartą, oregano, sól, pieprz i jajko, wymieszać10 s/obr. 5. Masę z mięsa kurczaka przełożyć do miski. Uformować 16 pulpetów (Ø 3 cm), ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie sosu pomidorowego. Piec 20-30 min (200°C). Umyć naczynie miksujące. W trakcie pieczenia pulpetów przygotować spaghetti.
  7. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać wodę i sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  9. Dodać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego makaron,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron odcedzić w dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do innego naczynia, polać sosem z pulpetami. Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry