Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym
672 kcal /
2811.8 kJKalorie
2811.8 kJKalorie
46.5 gBiałko
70.5 gWęglowodany
22 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos pomidorowy: 80
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ¾
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 600 g krojonych pomidorów, z puszki z zalewą
- 150 g wody
- Pulpety: 110
- g sera parmezan pokrojonego na kawałki
- 400 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 3 cm kostkę
- 60 g mleka
- 50 g bułki tartej
- ¾
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko
- Spaghetti: 1 – 2
- ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1200 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 270 g makaronu, suchego, typu spaghetti
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i natkę pietruszki, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego, pomidory i wodę, wymieszać7 s//obr. 4. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć filety z kurczaka, rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Dodać rozdrobniony parmezan, mleko, bułkę tartą, oregano, sól, pieprz i jajko, wymieszać10 s/obr. 5. Masę z mięsa kurczaka przełożyć do miski. Uformować 16 pulpetów (Ø 3 cm), ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warstwie sosu pomidorowego. Piec 20-30 min (200°C). Umyć naczynie miksujące. W trakcie pieczenia pulpetów przygotować spaghetti.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę i sól, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Dodać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego makaron,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Makaron odcedzić w dolnej części przystawki Varoma, przełożyć do innego naczynia, polać sosem z pulpetami. Spaghetti z pulpetami i sosem pomidorowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu.