Spaghetti z sosem szparagowym
443 kcal /
1854.8 kJKalorie
1854.8 kJKalorie
16.2 gBiałko
69 gWęglowodany
12.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1200 g wody
- 500 g zielonych szparagów pokrojonych na 4 cm kawałki
- 320 g makaronu, suchego, typu spaghetti
- 1 ¼ – 1 ½
- łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 5 gałązek oregano, świeżego tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 30 g oliwy z oliwek
- ¼
- łyżeczki pieprzu, świeżo mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać pozostałe 700 g wody, gotować5-8 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać 1 łyżeczkę soli i makaron,gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Gdy makaron zmięknie i nie będzie już wystawał ponad pokrywę, nałożyć koszyczek na pokrywę naczynia miksującego. Odcedzić makaron przez wkład Varomy, przełożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i oregano, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobniony parmezan, ugotowane na parze szparagi bez główek, oliwę, pozostałe ¼-½ łyżeczki soli i pieprz, zmiksować15 s/obr. 6. Przełożyć do miski z makaronem, wymieszać kopystką. Spaghetti z sosem szparagowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane ugotowanymi na parze główkami szparagów i świeżym oregano.