Spaghetti z tuńczykiem
505.8 kcal /
2116.2 kJKalorie
2116.2 kJKalorie
22.5 gBiałko
80.7 gWęglowodany
9.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1750 g wody
- 2 ½
- łyżeczki soli
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g makaronu, suchego typu spaghetti
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka tuńczyka, w sosie własnym (masa ryby ok. 180g), odsączonego z zalewy
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu
- 20 g mąki pszennej
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- ser parmezan, tarty do posypania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać 1500 g wody, dodać 2 łyżeczki soli i 5 g oliwy, gotować12 min/100°C/obr. 1.
- Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron spaghetti, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1. Gdy cały makaron znajdzie się w naczyniu, zamiast miarki na pokrywę nałożyć koszyczek. Ugotowany makaron odcedzić w przystawce Varoma i przelać zimną wodą. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać pozostałe 15 g oliwy, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać tuńczyka, dusić kolejne2 min/120°C/obr. 2.
- Dodać śmietanę, pozostałe 250 g wody, mąkę, koncentrat pomidorowy, pieprz, koncentrat bulionu warzywnego i ½ łyżeczki soli, nałożyć przystawkę Varoma z odcedzonym makaronem, aby utrzymać temperaturę, gotować6 min/100°C/obr. 2. Po ugotowaniu sos ewentualnie doprawić do smaku. Spaghetti przełożyć do dużej salaterki, polać sosem, wymieszać i posypać parmezanem. Podawać na ciepło.