Spiralizowane suszone jabłka z czekoladą (TM5)
64.3 kcal /
269 kJKalorie
269 kJKalorie
0.6 gBiałko
8.1 gWęglowodany
3.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1000 g wody
- 800 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- 100 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 75 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 65°C (termoobieg). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej sok z cytryny i wodę, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą, dużą miskę, odważyć do niej jabłka, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić spiralizer z ostrzem 2 (do cienkich wstążek). Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Przymocować ćwiartkę jablka do popychacza spiralizera. Włożyć popychacz spiralizera, spiralizować30 s/obr. 4, delikatnie dociskając popychacz. Powtórzyć z pozostałymi ćwiartkami jabłek. Przełożyć do przygotowanej miski z wodą i sokiem z cytryny, odstawić na ok. 1 min. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego, odstawić.
- Jabłka przecedzić przez koszyczek, osuszyć na papierowych ręcznikach. Ułożyć na przygotowanych blachach do pieczenia, formując 20 gniazdek (Ø 6-8 cm). Suszyć w lekko uchylonym piekarniku 4-6 godz. (65°C, termoobieg), aż jabłka będą suche, ale nadal elastyczne.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, dodać śmietanę, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić2 min/50°C/obr. 3. Czekoladę pozostawić do ostygnięcia na ok. 10 min. Przełożyć do worka cukierniczego z cienką końcówką, wycisnąć roztopioną czekoladę na suszone jabłka. Pozostawić do ostygnięcia na ok. 20 min. Spiralizowane, suszone jabłka z czekoladą podawać jako deser.
