Spread czekoladowo-orzechowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
29177 kJ /
6968.8 kcal
Kalorie
112.2 gBiałko
533.6 gWęglowodany
496.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 160 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 300 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 100 – 130 g miodu, płynnego
  • 280 g pasty pralinowej (patrz wskazówka)
  • 180 g masła orzechowego
  • 180 g masła migdałowego, prażonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć mleczną czekoladę i gorzką czekoladą, rozdrobnić6-7 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wlać śmietanę i miód, gotować6 min/95°C/obr. 1.
  3. Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wymieszać2 min/obr. 2.
  4. Dodać pastę pralinową i masło orzechowe, zmiksować20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na całą noc.
  5. Spreaduczekoladowo-orzechowego używać do wybranych przepisów na ciasta i desery lub podawać w pucharkach po schłodzeniu jako samodzielny deser.
Przewijanie do góry