Spread czekoladowo-orzechowy
29177 kJ /
6968.8 kcalKalorie
6968.8 kcalKalorie
112.2 gBiałko
533.6 gWęglowodany
496.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 160 g mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
- 300 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao, pokrojonej na kawałki
- 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 100 – 130 g miodu, płynnego
- 280 g pasty pralinowej (patrz wskazówka)
- 180 g masła orzechowego
- 180 g masła migdałowego, prażonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć mleczną czekoladę i gorzką czekoladą, rozdrobnić6-7 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia.
- Do naczynia miksującego wlać śmietanę i miód, gotować6 min/95°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej czekoladę, wymieszać2 min/obr. 2.
- Dodać pastę pralinową i masło orzechowe, zmiksować20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na całą noc.
- Spreaduczekoladowo-orzechowego używać do wybranych przepisów na ciasta i desery lub podawać w pucharkach po schłodzeniu jako samodzielny deser.
