Spring rolls z kurczakiem i sosem orzechowym (TM5)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
187.8 kcal /
785.6 kJ
Kalorie
9.5 gBiałko
19.5 gWęglowodany
8.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Kurczak i makaron ryżowy na parze: 120
  • g ryżowego makaronu, vermicelli
  • woda letnia, do namoczenia
  • 400 g wody
  • 300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry
  • sól do oprószenia
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia
  • curry, mielone do oprószenia
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Sos orzechowy: 1
  • ząbek czosnku
  • 100 g masła orzechowego
  • 80 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 20 g soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • 20 g sosu sojowego
  • 5 g oleju sezamowego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • Zwijanie spring rolls: 150
  • g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 200 g ogórka nieobranego, z odciętymi końcówkami
  • 1 awokado dojrzałe ale jędrne, bez pestki, przekrojone na pół
  • sok z limonki, świeżo wyciśnięty do skropienia
  • 30 g liści szpinaku baby, świeżych
  • woda letnia, do namoczenia
  • 12 płatów papieru ryżowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, zalać letnią wodą tak, aby był przykryty, odstawić do namoczenia na 10 min.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i odważyć do niej kurczaka. Filety przekroić poziomo na pół, aby powstały 2 płaty grubości 1-2 cm. Mięso oprószyć z obu stron solą, pieprzem i curry, następnie ponownie umieścić w dolnej części przystawki Varoma. Włożyć wkład Varomy i umieścić na nim namoczony i odsączony makaron, gotować na parze15 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Makaron pokroić na 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski, dodać sos sojowy i olej sezamowy, wymieszać, odstawić. Ugotowanego na parze kurczaka pokroić w poprzek na 5 mm paski, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać masło orzechowe, wodę, sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i chili, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Sos orzechowy przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić drugą miskę. Odważyć do niej marchewkę i ogórka, odstawić.
  6. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego ogórka. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starty ogórek pozostawić w pojemniku.
  7. Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo30 s/obr. 4. Starte warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  8. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć awokado. Używając popychacza, pokroić grubo15 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Awokado skropić sokiem z limonki, odstawić.
  9. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej szpinak, odstawić.
  10. Duży, płytki talerz wypełnić letnią wodą. Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w wodzie i przełożyć na deskę do krojenia. Odczekać 20-30 s, aż papier ryżowy zmięknie. Na środku papieru ułożyć obok siebie 3-4 liście szpinaku. Nałożyć ok. 2 łyżki makaronu ryżowego, 1 łyżkę startego ogórka, 1 łyżkę startej marchewki, 1-2 paski kurczaka i 2 plastry awokado. Boki papieru ryżowego założyć do środka, następnie całość zwinąć w rulon, upewniając się, że miejsce złączenia jest dokładnie sklejone. Czynności powtórzyć dla pozostałych 11 płatów papieru ryżowego i pozostałych składników. Spring rolls z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem sosu orzechowego.
Przewijanie do góry