Steki panierowane w pieprzu
972.9 kcal /
4070.4 kJKalorie
4070.4 kJKalorie
69.2 gBiałko
5.4 gWęglowodany
71.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g ziaren pieprzu czarnego
- 4 steki z polędwicy wołowej (po ok. 150g każdy)
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 60 g bulionu wołowego, płynnego (patrz wskazówka)
- 40 g brandy (patrz wariant)
- 60 g śmietany, 36% tłuszczu
- 2 łyżki oleju
- 1 – 2 szczypty soli (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać pieprz, zmielić8-12 s/obr. 8(patrz wskazówka). Przesypać na płaski talerz. Steki obtoczyć w pieprzu ze wszystkich stron, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać bulion, brandy i śmietanę, wymieszać4 s/obr. 5.
- Na kuchence, na patelni rozgrzać olej. Smażyć steki 3-5 min z każdej strony. Steki przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową, odstawić w ciepłe miejsce na czas robienia sosu. Zmniejszyć moc palnika, na patelnię po smażeniu steków dodać zawartość naczynia miksującego, gotować 3-5 min, aż sos zgęstnieje. Dodać odważone masło, szybko mieszając, aż powstanie jednolity sos. W razie potrzeby sos doprawić solą. Steki panierowane w pieprzu polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu z wybranymi dodatkami.