Zupa serowo-kalafiorowa

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
171 kcal /
716 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
8 gWęglowodany
11.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g sera cheddar pokrojonego na kawałki
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 750 g różyczek kalafiora
  • 600 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 100 g mleka
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić7 s/obr. 5. Przesypać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kalafior, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól i pieprz, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać liść laurowy, gotować15 min/100°C/obr. 1.5. Ostrożnie usunąć i wyrzucić liść laurowy.
  5. Dodać 100 g rozdrobnionego wcześniej sera i mleko, zmiksować1 min/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty.
  6. Zupę serowo-kalafiorową podawać posypaną pozostałym rozdrobnionym serem i szczypiorkiem.
Przewijanie do góry