Stroganow z pieczarek
220.6 kcal /
922.8 kJKalorie
922.8 kJKalorie
6.6 gBiałko
14.5 gWęglowodany
16.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 200 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 600 g pieczarek pokrojonych w 3-4 mm plastry
- 40 g białego wina, wytrawnego
- 40 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 20 g musztardy Dijon
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, dusić bez założonej miarki5 min/120°C//obr. .
- Dodać wino, koncentrat pomidorowy, koncentrat bulionu warzywnego, musztardę, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki8 min/100°C//obr. .
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek, odważyć do niego śmietanę i skrobię, dokładnie wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać śmietanę ze skrobią i sok z cytryny, przemieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. 1. Stroganow z pieczarek podawać posypany rozdrobnioną wcześniej natką pietruszki, z dodatkiem ryżu lub pieczywa.