Suflet lodowy z malinami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
428.7 kcal /
1793.6 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
49.6 gWęglowodany
25.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 – 350 g malin, świeżych
  • 300 – 350 g truskawek, świeżych
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g cukru
  • 5 białek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Foremki do sufletów (6 szt.) owinąć folią aluminiową, tak aby folia wystawała 1-2 cm ponad brzeg foremki, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć maliny, rozdrobnić10 s/obr. 7. Maliny zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzać8 min/95°C/obr. 2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Założyć motylek.Do czystego, suchego i schłodzonego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć15 s/obr. 10.
  5. Założyć motylek.Dodać białka, ubijać bez założonej miarki5 min/60°C/obr. 3.5. Ubijać bez założonej miarki następne5-7 min/obr. 3.Zdjąć motylek.
  6. Do naczynia miksującego stopniowo dodawać po ⅓ musu malinowego, delikatnie mieszając kopystką. Czynność powtórzyć z bitą śmietaną, delikatnie mieszając kopystką, aż do połączenia składników. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do foremek, tak aby masa wystawała ok. 1 cm ponad foremkę i odstawić do lodówki na 2 godz. Suflet lodowy z malinami podawać na zimno.
Przewijanie do góry