Suflet malinowy z angielskim kremem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
230.1 kcal /
962.7 kJ
Kalorie
4.4 gBiałko
34.1 gWęglowodany
9.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Suflet malinowy: 100
  • g cukru plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek
  • 70 g wody
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 300 g malin, świeżych
  • 300 g malin, mrożonych
  • masło do natłuszczenia foremek
  • 3 białka o temp. pokojowej
  • 1 szczypta soli
  • Krem angielski: 100
  • g mleka
  • 3 żółtka o temp. pokojowej
  • 100 g śmietany, 36% tłuszczu
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
  2. Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 50 g wody i mąkę, wymieszać, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać 70 g wcześniej zmielonego cukru i pozostałe 20 g wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować7 min/100°C/obr. 1.5.
  4. Dodać wodę z mąką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3 min/100°C/obr. 2. Maliny przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów natłuścić masłem i oprószyć cukrem, odstawić.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól i pozostały wcześniej zmielony cukier, ubijać7 min/37°C/obr. 3.
  7. Dodać ostudzone maliny, wymieszać20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, piec 20-25 min (180°C). Umyć naczynie miksujące.
  8. Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii, podgrzewać10 min/80°C/obr. 4.Zdjąć motylek.Zmiksować20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.Suflety malinowe podawać na ciepło, polane kremem angielskim.
Przewijanie do góry