Suflet malinowy z angielskim kremem
230.1 kcal /
962.7 kJKalorie
962.7 kJKalorie
4.4 gBiałko
34.1 gWęglowodany
9.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Suflet malinowy: 100
- g cukru plus dodatkowa ilość do oprószenia foremek
- 70 g wody
- 25 g mąki kukurydzianej
- 300 g malin, świeżych
- 300 g malin, mrożonych
- masło do natłuszczenia foremek
- 3 białka o temp. pokojowej
- 1 szczypta soli
- Krem angielski: 100
- g mleka
- 3 żółtka o temp. pokojowej
- 100 g śmietany, 36% tłuszczu
- 40 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 50 g wody i mąkę, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać 70 g wcześniej zmielonego cukru i pozostałe 20 g wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować7 min/100°C/obr. 1.5.
- Dodać wodę z mąką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować3 min/100°C/obr. 2. Maliny przełożyć do innego naczynia, odstawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów natłuścić masłem i oprószyć cukrem, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól i pozostały wcześniej zmielony cukier, ubijać7 min/37°C/obr. 3.
- Dodać ostudzone maliny, wymieszać20 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek, piec 20-25 min (180°C). Umyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii, podgrzewać10 min/80°C/obr. 4.Zdjąć motylek.Zmiksować20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.Suflety malinowe podawać na ciepło, polane kremem angielskim.
