Suflety kalafiorowe

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
108 kcal /
453 kJ
Kalorie
5 gBiałko
2.5 gWęglowodany
9.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g wody
  • 400 g różyczek kalafiora
  • masło ilość do natłuszczenia foremek
  • 4 jajka
  • 40 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 g śmietany, 18% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do koszyczka różyczki kalafiora, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem 10 foremek do sufletów. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, odstawić.
  3. Koszyczek ostrożnie wyjąć przy pomocy kopystki, ugotowany kalafior przełożyć z koszyczka do miski, odstawić na ok. 10 min do ostudzenia. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć ugotowany wcześniej kalafior, żółtka, ser, dodać gałkę muszkatołową, sól, pieprz i śmietanę, zmiksować5 s/obr. 10. Purée z kalafiora przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać4 min/obr. 3.5lub do momentu, aż piana będzie sztywna.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do naczynia, w którym znajduje się purée z kalafiora, delikatnie wymieszać za pomocą kopystki. Masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek do sufletów, napełniając je do ¾ wysokości.
  6. Piec 20-25 min (180°C). Suflety kalafiorowe podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry