Zupa szczawiowa
187.3 kcal /
783.7 kJKalorie
783.7 kJKalorie
9.6 gBiałko
15.1 gWęglowodany
10.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 20 g masła
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 4 jajka
- 300 – 350 g szczawiu, konserwowego (1 słoik)
- sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, pietruszkę, marchewkę i seler, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło, dusić6 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, ziele angielskie i liść laurowy. Nałożyć dolną część przystawki Varoma i umieścić w niej jajka, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, jajka schłodzić pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać szczaw, sól i pieprz, gotować3 min/100°C/obr. 1.
- Do kubka włożyć śmietanę, dodać ok. 100-150 g (1-1½ miarki MT) gorącej zupy, wymieszać.
- Do naczynia miksującego wlać zupę ze śmietaną, wymieszać20 s/obr. 2. Jajka obrać i przekroić na połówki lub ćwiartki. Zupę szczawiową podawać z dodatkiem jajek.