Suflety z owocami leśnymi
115.1 kcal /
481.4 kJKalorie
481.4 kJKalorie
8.6 gBiałko
10.1 gWęglowodany
4.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- masło do natłuszczenia
- 3 jajka
- 1 szczypta soli
- 300 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
- 45 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- owoce leśne, mieszane, świeże (100-150g)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Foremki do sufletów natłuścić masłem, odstawić. Rozbić jajka, białka oddzielić od żółtek, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać sól, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Pianę z białek przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć twaróg, żółtka, cukier i cukier wanilinowy, wymieszać30 s/obr. 4.
- Dodać pianę z białek, wymieszać20 s/obr. 3. Delikatnie przemieszać kopystką. Masę serową przelać do przygotowanych wcześniej foremek, na wierzchu ułożyć owoce. Piec 30-35 min (180°C). Suflety z owocami leśnymi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
