Suflety z sera koziego z sosem jogurtowym i porem
336.9 kcal /
1409.5 kJKalorie
1409.5 kJKalorie
17.9 gBiałko
22.7 gWęglowodany
19.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Suflety z sera koziego z porem: masło do natłuszczenia kokilek
- mąka pszenna ilość do oprószenia kokilek
- 130 g mleka
- 140 g koziego sera, świeżego (twarożku), podzielonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 żółtka
- 2 białka
- 500 g wody
- 300 g pora tylko białej części, pokrojonego w 5 mm paski
- 50 g czerwonej papryki pokrojonej w 1 cm kostkę
- Sos jogurtowy: 60
- g koziego sera, świeżego (twarożku), podzielonego na kawałki
- 125 g jogurtu naturalnego
- 6 gałązek szczypiorku, świeżego posiekanego
- 2 – 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu, mielonego do smaku
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować 4 kokilki (Ø ok. 9 cm, wys. 5 cm), kokilki natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać ser kozi, mąkę i sól, wymieszać30 s/obr. 5.
- Dodać żółtka, wymieszać30 s/obr. 4. Masę serową przełożyć do miski, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubijać1 min 30 s/obr. 3.5.
- Dodać wcześniej przygotowaną masę serową, wymieszać30 s/obr. 1,5.Zdjąć motylek. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do przygotowanych kokilek, ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego pora i czerwoną paprykę. Nałożyć przystawkę Varoma z kokilkami, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. Odstawić zamkniętą przystawkę Varoma na talerz, aby suflety nie ostygły. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć ser kozi, dodać jogurt, szczypiorek, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 4. W razie potrzeby przyprawić do smaku.
- Odkleić suflety od rantów, przesuwając cienkim nożem wokół wewnętrznej krawędzi każdej kokilki. Położyć talerz na każdej kokilce i odwrócić do góry dnem, w razie potrzeby delikatnie podważając nożem suflety z kokilki. Ułożyć wokół każdego sufletu ugotowanego na parze pora i czerwoną paprykę, polać sosem. Podawać na gorąco.
