Sundal z ciecierzycy
143 kcal /
601 kJKalorie
601 kJKalorie
4 gBiałko
9 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g ciecierzycy, suszonej
- 1000 g wody plus dodatkowa ilość do namoczenia ciecierzycy
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oleju
- ½
- łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnejgorczycy
- 40 – 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 2 – 4 papryczki chili, świeże bezgniazd nasiennych, pokrojone na kawałki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego, suszonych
- 10 g wiórków kokosowych
- 12 liści curry, suszonych
- 12 liści curry, świeżych
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ciecierzycę. Ciecierzycę opłukać pod zimną, bieżącą wodą, przełożyć do miski, zalać wodą, odstawić do namoczenia na min. 6 godz. Namoczoną ciecierzycę przecedzić przez koszyczek, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Włożyć koszyczek z odcedzoną ciecierzycą, oprószyć solą, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 4. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ciecierzycę przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić do odsączenia. Opłukać i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać olej, dodać kmin rzymski i gorczycę, gotować1 min/100°C/obr. 1.
- Dodać cebulę i chili, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać nasiona kopru włoskiego, wiórki kokosowe i liście curry, dusić5 min/120°C//obr. 2. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać ugotowaną ciecierzycę, wymieszać dokładnie kopystką. Sundal z ciecierzycy podawać bezpośrednio po przygotowaniu.