Surowa sałatka z kiełków lucerny i warzyw (dieta raw)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
224.4 kcal /
938.7 kJ
Kalorie
9.6 gBiałko
19.2 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 30 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm paski
  • 300 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
  • 50 g migdałów, w płatkach
  • 100 g żółtej papryki pokrojonej na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g kiełków lucerny

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny i sos sojowy, dodać pieprz, suszone pomidory, różyczki brokułu, migdały, paprykę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej salaterki.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego kiełki lucerny, opłukać je pod bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, dodać do rozdrobnionych warzyw, wymieszać za pomocą kopystki. Surową sałatkę z kiełków lucerny i warzyw podawać jako osobne danie lub dodatek.
Przewijanie do góry