Surowa sałatka z kiełków lucerny i warzyw (dieta raw)
224.4 kcal /
938.7 kJKalorie
938.7 kJKalorie
9.6 gBiałko
19.2 gWęglowodany
14.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- ½
- łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy, pokrojonych w 1 cm paski
- 300 g różyczek brokułu pokrojonych na kawałki
- 50 g migdałów, w płatkach
- 100 g żółtej papryki pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 200 g kiełków lucerny
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny i sos sojowy, dodać pieprz, suszone pomidory, różyczki brokułu, migdały, paprykę i marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do dużej salaterki.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek. Odważyć do niego kiełki lucerny, opłukać je pod bieżącą wodą, dokładnie odsączyć, dodać do rozdrobnionych warzyw, wymieszać za pomocą kopystki. Surową sałatkę z kiełków lucerny i warzyw podawać jako osobne danie lub dodatek.