Surowa warstwowa sałatka w słoiczkach (dieta raw)
294.2 kcal /
1230.8 kJKalorie
1230.8 kJKalorie
4.7 gBiałko
14 gWęglowodany
26.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Dressing tahini (raw): 50
- g ziaren sezamu, białego
- 30 g oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia
- 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
- 10 g sosu sojowego
- 1 – 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
- ½
- ząbka czosnku
- Sałatka: 130
- g czerwonego buraka pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 100 g cukinii pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 80 g selera naciowego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- ½
- awokado pokrojonego na 2-3 cm kawałki
- 2 – 3 liście cykorii czerwonej, porwanej w paski
- 1 łyżka maku
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sezam, zmielić20 s/obr. 9. Sezam zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej sezamowy, zmiksować30 s/obr. 6.
- Dodać sok z cytryny, oliwę, sos sojowy, kolendrę i czosnek, wymieszać10 s/obr. 4. Dressing tahini przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć buraka, rozdrobnić5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć równomiernie warstwę z rozdrobnionych buraków, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć kolejną warstwę z rozdrobnionej cukinii, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić:5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć kolejną warstwę z rozdrobnionej marchewki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć kolejną warstwę z rozdrobnionego selera, następnie ułożyć warstwę z kawałków awokado, polać dressingiem tahini. Surową warstwową sałatkę w słoiczkach udekorować cykorią i posypać makiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.