Zupa szpinakowa z imbirem
392 kcal /
1638 kJKalorie
1638 kJKalorie
15 gBiałko
17 gWęglowodany
28 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 3 mm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 30 – 40 g cebuli dymki pokrojonej na 1 cm kawałki
- 20 g oleju kokosowego
- 2 łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 400 g fasoli cannelini, z puszki odsączonej
- 450 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych, odsączonych
- 200 g wody
- 400 g mleczka kokosowego
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu, mielonego
- 4 łyżki orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej kokosowy i kurkumę, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać fasolę, szpinak, wodę, mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól i pieprz, gotować15 min/95°C/obr. 2, następnie zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty.
- Zupę szpinakową z imbirem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną orzeszkami ziemnymi.