Surówka rainbow slaw (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
157.4 kcal /
658.6 kJ
Kalorie
1.4 gBiałko
8.7 gWęglowodany
13.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g różyczek brokułu (opcjonalnie)
  • 250 g marchewki z odciętymi końcówkami (patrz wskazówka)
  • 250 g czerwonej kapusty bez twardych części, pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
  • ½ – 1
  • cebula przekrojona na pół
  • 10 – 20 rzodkiewek
  • ½ – 1
  • pęczek natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 20 g białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego (opcjonalnie)
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ziarna sezamu, białego prażone, do posypania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej brokuł, marchewkę i kapustę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć pionowo kawałki kapusty. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną kapustę pozostawić w pojemniku.
  3. Do szerokiej części podajnika włożyć cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć rzodkiewki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone warzywa przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
  5. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Cienko. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
  6. Do szerokiej części podajnika włożyć brokuł. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do miski z pokrojonymi warzywami, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Rozdrobnioną pietruszkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać majonez, ocet, kmin rzymski, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4. Sos przełożyć do miski z pokrojonymi i startymi warzywami, wymieszać. Surówkę rainbow slaw podawać posypaną sezamem jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry