Surówka z czerwonej kapusty
83.9 kcal /
350.8 kJKalorie
350.8 kJKalorie
2.7 gBiałko
18.3 gWęglowodany
1.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 400 g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki
- 170 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 100 g jogurtu naturalnegogęstego
- 20 g majonezu (opcjonalnie)
- 15 – 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 1 – 1 ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć kapustę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć jabłko i marchewkę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej kapustę, jogurt, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz, wymieszać20 s//obr. 3. Surówkę z czerwonej kapusty podawać jako dodatek do dań głównych.