Surówka z jarmużem i jabłkiem
133 kcal /
558 kJKalorie
558 kJKalorie
3 gBiałko
13 gWęglowodany
7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 60 – 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 5 łodyżek natki pietruszki, świeżej tylko liście
- 100 g jarmużu tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 250 g jabłek, kwaśnych bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i pietruszkę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jarmuż i jabłka, rozdrobnić25 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać jogurt, miodu, olej, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszać6 s//obr. 3. Surówkę z jarmużem i jabłkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do dań głównych.