Zupa szpinakowa; Risotto z krewetkami i groszkiem
689.5 kcal /
2884.9 kJKalorie
2884.9 kJKalorie
21 gBiałko
87.8 gWęglowodany
27.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 140 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 80 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g korzenia selera pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na 3 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g oliwy z oliwek
- 200 g liści szpinaku baby, świeżych
- 150 g makaronu, suchego, typu tortellini, z dowolnym nadzieniem
- 1950 g wody
- 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g krewetek, surowych, obranych (patrz wariant)
- 250 g krewetek, mrożonych, obranych uprzednio rozmrożonych
- 60 g masła
- 320 g ryżu do risotto
- 50 g białego wina, wytrawnego
- 150 g zielonegogroszku, świeżego
- 150 g zielonegogroszku, mrożonego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 40 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- skórka z cytryny ekologicznej, starta, bez białych błonek, do posypania risotto
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć marchewkę, 80 g cebuli, seler naciowy, korzeń selera, 2 ząbki czosnku i 5 g natki pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać oliwę i 100 g szpinaku, dusić3 min/120°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać tortellini, pozostałe 100 g szpinaku, 1200 g wody, 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić20 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 60 g cebuli, 1 ząbek czosnku i 5 g natki pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać krewetki i 30 g masła, dusić3 min/120°C/obr. 1. Za pomocą szczypców kuchennych wyjąć krewetki, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ryż, gotować bez założonej miarki3 min/100°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać wino, gotować bez założonej miarki1 min/100°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pozostałe 750 g wody, groszek, sok z cytryny, pozostałą 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, dokładnie przemieszać kopystką. Zamiast miarki na pokrywie naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać odłożone wcześniej krewetki, śmietanę i pozostałe 30 g masła, gotować3-4 min/100°C//obr. 1. Risotto pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min, aby ryż wchłonął cały płyn. W tym czasie zupę szpinakową podawać jako pierwsze danie. Risotto z krewetkami i groszkiem podawać posypane startą skórką z cytryny jako drugie danie.