Surówka z kalarepy (TM6)
91.8 kcal /
384 kJKalorie
384 kJKalorie
1.4 gBiałko
11.5 gWęglowodany
5.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g kalarepy pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 150 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 120 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 1 – 2 łyżki oleju
- 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno posiekanego, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kalarepę, marchewkę i jabłko, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć jabłko. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte jabłko pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte składniki przełożyć do miski do sałatki.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć kalarepę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą kalarepę przełożyć do miski z jabłkiem i marchewką. Do miski dodać olej, szczypiorek, sok z cytryny, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Surówkę z kalarepy podawać udekorowaną szczypiorkiem, jako dodatek do dań głównych.